Med smak av Italien
Italiensk mat.. Vilket koncept!
jag tycker att det är roligt att prova olika typer av matlagningsstilar osv men det är alltid en som jag föredrar framför de övriga, såklart det Italienska köket. Vilket är lustigt eftersom jag aldrig varit i stövelformade landet. Helt ärligt så har jag kunnat rest dit men har valt att avstå på grund av mina galet höga förväntningar. Ja menar tänk att åka dit och inte få gå på diverse vindistrikt eller ostmakare, hamna på något jävla turiststråk utan att få uppleva det genuina köket..
Landet som gav oss Amarone, Parmigiano Reggiano, Prosciutto di Parma, Gorgonzola.. det är inget man tar lätt på..
Min nästa matresa ska förhoppningsvis gå dit men inför den så är det mycket planering som gäller för att verkligen få uppleva hjärtat av den kulinariska hemlandet.
Men bara för att du inte har resan planerad så kan du ta Italien till ditt egna kök! Igår så hade jag och Hanna en Italiensk afton med hemlagad gnocchi på menyn.
Hemlagad pasta är kärlek, det är rätt coolt vilken njutning som uppstår av en lyckad pastarätt. Haha! Blir alldeles exalterad av att skriva om gårdagens middag.
Örtiga lammracks med gnocchi och smörsky
För 2 pers
Gnocchi
200g potatis
ca 2 dl vetemjöl
olivolja
salt
1/2 ägg
Koka potatisen, kyl, pressa och blanda med mjöl, ägg, skvätt olivolja och lite salt. Blanda till en fin deg och gör små bollar, dra därefter gaffeln över dem så de blir räfflade. Tänk på att det fina med det Italienska köket är att det viktiga är inte att maten blir vacker.. dem är smaken som gör den vacker!
Så bli inte knäckt om dina gnocchisar inte blir lika "snygga" som de du köper färdiga på Ica.
Koka i lättsaltat vatten i ca 2 min eller tills att de flyter upp till ytan!
Hemligheten med att lyckas med bästa gnocchin är enkel: SMÖR!!!! När potatispastan kokat klart så istället för att direkt servera så ska du först smörsteka dem i fantastiskt mycket smör och riven vitlök.. Det är också det som senare sätter grunden till vår goa smörsky. Så vad du än gör, diska INTE stekpannan!
-att ta vara på tex skrov, grönsakssnuttar är inte dels ekonomisk men ger ofta det där lilla extra piffet smakmässigt till diverse maträtter
Smörsky:
Bryn 1 rödlök i en kastrull, fyll på med ev fett & rens från lammrackset, ett par pepparkorn, har du grönsaker hemma så släng ner det också. Fyll upp med balsamvinäger och låt sjuda tills ca 1/3 kvarstår. Sila av och häll ner i stekpannan som du stekt gnocchin i. Släng gärna ner en extra klick med smör. låt sjuda tills den tjocknar något. Det blir löjligt gott..
Örtiga lammracks
1 lammrack
30g persilja
30g basilika
ett par kvistar rosmarin
några stänk timjan
salt & peppar
2 vita brödskivor utan kanter
1 dl olivolja
Stek örter, bröd & olivolja tills att brödet sugit upp all saft, kasta därefter ner allt i en mixer/blender och kör tills du har en slät smet.
Krydda racksen med salt & peppar och bryn kraftigt tills du har en läcker gyllenbrun yta. (steka i båda olivolja & smör ger bästa effekt) Lägg rackset på ett ark av alufolie och lägg på örtblandningen på köttsidan. Gör ett paket av foliet och kör i ugnen på ca 160 grader i 45min.
Blanda gnocchin med lite machetsallat, tomater, rödlök och sedan så skär du upp köttet och lägger lite piffigt i formen. Avsluta med att hälla över den ljuvliga smörskyn.

Sen så är jag lite av ett ostfreak så det skadar verkligen inte att riva över lite lagrad ost, valde grott lagrad gruyère till kvällens meny.
Ne nu ska jag ut på stan och göra lite studiebesök på några av de fina saluhallarna. Lite inspiration inför kvällen.. Ha det underbart och Bon Appetit!