Älskade planka

På fredagar så ska det vara gott, lyxigt och lite mysigt.. Lite av en oskriven regel men vem är jag att gå ifrån denna norm?
 
I julklapp från företaget så fick alla vi anställda superläckra plankor för att kunna göra egen plankstek
 
Jag vet inte vad plankstek betyder för er men för mig så är det en relativt återkommande del av min barndom, för så fort det var dags för restaurangbesök så var det plankan som stod på önskelistan (var inte den klassiska hamburgerungen när jag var liten) Idag så känns det som om att plankan associeras med sunkiga hak och billig bira, vilket är synd för rätten är ju rätt grym!
 
Min tappning av "plankan"
 
För 2 pers
 
400g Oxfilé
 
Duchesspotatis
 
500g mjölig potatis
3 äggulor
1 tsk dijonsenap
1dl vispgrädde
2msk rapsolja
salt & vitpeppar
 
Bearnaise (eller på sandvikenspråk: Bääa)
 
3 äggulor
250g smält smör
1dl rödvinsvinäger
1dl vatten
6 vitpepparkorn
Färsk dragon
Färsk persilja
2 schalottenlökar
Ev worcestersås
Salt & peppar
 
 Potatis: Skala, koka och pressa potatisen. Vispa upp med ägg, olja och grädde. Smaka av med salt, peppar & ev tryffelolja om man vill "piffa" lite extra. Häll i en spritspåse och lägg lite klatschigt på en fin planka.
 
Bea: Börja med själva smaksättningen till såsen, dvs rödvinsreduktionen. Stek den finhackade löken i smör, tillsätt vatten, vinäger, ett par blad färsk dragon och pepparkornen. låt sjuda till 1/3 återstår. Sila av reduktionen i en bunke och ställ denna i ett vattenbad. Vispa i äggulorna och tillsätt därefter det smälta smöret försiktigt i en stråle tills att din goa bea tjocknar. Smaksätt därefter med en gnutta salt, peppar, ytterligare dragon, persilja och en liten skvätt worcestersås.
 
Köttet: Bryn dina fina skivor i en het panna med mycket smör så att du får en läcker stekyta, placera därefter köttet på din planka och kör klart i ugnen. (ca 10-15 min om du kör på 250grader grill)
 
Servera gärna med goda färska bönor eller sparris, körde själv på baconsparris..
 
En väldigt trevlig rätt helt enkelt.. och det lustiga är att maten faktiskt blir godare eller upplevs godare när du serverar den på en plankbit :-)
 
Vintipset stod Hanna för: Cantina Zaccagnini Dal Tralcetto, 99:- artnr: 3023. En mycket trevlig Italienare som är mums ihop med en go köttbit!
 
Ha en underbar dag & Bon Appetit!
 
 
#1 - - Sanna:

ser ruggigt gott ut, måste provas...

Svar: Det tycker jag! Plankan gör ju halva grejen :-)
Andreas Hedberg

#2 - - Balklänning:

Mums vad gott det ser ut! Jag älskar bondbönor! Själv gjorde jag en röra med mynta och parmesan av mina häromdagen.

Svar: Trevligt! Parmesan kan ju vara de bästa smaksättaren av de alla :-)
Andreas Hedberg