Nu är det fredagsmyyys!

Och så var den äntligen här.. Min kära fredag, som jag har saknat dig! inte för att vardagen är på något sätt jobbigt eller tråkig men det blir alltid en speciell känsla så fort denna fantastiska dag kommer!
 
Ikväll så bjuder jag på lite fredagslyx.. Ett recept i sann Sandvikenanda: Kött & Bea
 
Ryggbiff med egengjord beranaise, smörsteka primörer & egengjorda pommes frites
 
-kvällens recept är gjord på ekologiskt kött, eko bea, eko primörer & men dessvärre ej eko potatis.. nästan ekomiddag :-)
 
För 2 pers

Bearnaise
 
4 äggulor
1 msk estragon (dragon i vinäger)
10 hela vitpepparkorn
2 tsk hpsås
1tsk worchestersås
250g smör
1 dl rödvinsvinäger
2 dl vatten
1 tsk dragon
1tsk hackad persilja
Salt efter smak
2 scharlottenlökar
 
Att göra en bea från grunden.. (bearnaise har sedan några år tillbaka varit min nemesis så att det sskulle bli så tokigt att det skär sig så känn dig inte misslyckad.. träna på bara)
 
Stek löken i smör, tillsätt vinäger, estragon, peppar & vatten, låt reducera till ca 1/3. sila av och låt svalna något.
 
Smält smöret på låg värme i en kastrull.
 
Vispa upp äggulorna ihop med lagen & tillsätt därefter det smälta smöret i en fin stråle, vispa hårt och häll i smör tills dess att din sås blir så tjock som du önskar. Tilsätt därefter HP, kryddor, salt & worchester, här gäller det helt enkelt att smaka av.. hur vill du att din bea ska smaka? du själv är egentligen det bästa receptet :-) personligen tycker jag att bearnaise ska ha hög sälta så jag har i mycket salt.
 
Pommes frites
 
För 2 pers så rekommenderar jag ca 2 små bakpotatisar, skal och sskär upp i önskad form, själv så körde jag på lite steakhouse feeling.. dvs något större fries! Men tänk på att dina pommes expanderar när du friterar!
 
Häll sedan rapsolja i en stor kastrull och kör på medelhög värme, låt fritera i ca 10-15 min.
 
Ryggbiff/Primörer
 
2 skivor ryggbiff
-köttets kvalitet är A&O för att middagen ska bli bra, själv så körde jag på hängmörat, ekologiskt & såklart närproducerat kött inför kvällens meny. Brukar ofta resonera såhär: Du får vad du betalar för, visst du kan göra ett fynd och chansa på en billigare köttbit som kan vara riktigt schysst men med min erfarenhet (har dock 10 år inom butiksyrket) så vet jag att risken ökar att köttet blir segt om det är billigt, är det sjukt billigt och kvaliteten är på topp så slipper du iof ta antibiotikasprutor :-)
1 rejäl klick smör
olivolja
 
Sätt pannan på högsta fräs och slå på smör och olja, salta biffen på båda sidor och släng ner,
stek ca 1 min på vardera sidaoch se till att allt det goda från oljan och smöret verkligen myser in sig i köttet.. det är då vi får den härliga färgen och smaken.. Låt sedan köttet ligga lite åt sidan och "mysa lite"
(2 min) Lägg därefter köttet på en husshållsduk och låt vila i minst 5 min, vilket ger dig gott om tid att steka primörerna i det goda smakerna som sitter kvar i pannan! Till kvällens meny så valde jag ekologiska harico vert från vår lokala odlare här på orten!
 
 
 
 Tänker man efter så är den här middagen inte alls så komplicerad men smakar ju helt fantastiskt!
 
                                                              
- Rödvin och choklad, ni är inte så tokiga ni eller!
 
 
Nu ska jag spendera min kväll framför i soffan och kolla på någon dålig film och mysa med ett. två eller kanske 3 glas vin.. har  kvällen faktiskt knäckt en riktigt schysst Italienare kvällen till ära! En bit lyx choklad får agera dessert! Ha en underbar fredag! ..och inte minst Bon Appetit!
#1 - - Hanna :

Du är sjukt duktig.
Jag har gjort en gastric sleeve operation, vilket betyder att jag tagit bort 75% av min magsäck.
Jag har sen 3 februari gått ner 42 kg och mår bättre än nånsin. Jag har några gånger kikat in här på din blogg och blir inspirerad av din matlagning. Det är viktigt för mig som opererad att jag äter hemlagad, bra och nyttig mat så ofta det bara går. Jag har alltid velat göra egen bearneisås men jag har aldrig tagit tummen ur att göra de. Är de svårt?
Kika gärna in på min blogg om du har tid över, där finns de allt från mina egna recept till före&efterbilder, till vad jag gör om dagarna.
Ha de bäst! :)

Svar: Vad kul att du gillar min blogg! Att göra egen bea är inte alla så klurigt men som med allt är det bara att träna och komma på vilken teknik som passar just dig :) ha det så bra!
Andreas Hedberg