Äntligen fredag & oxe

Nyligen har det kommit i mitt förstånd att den korrekta benämningen av oxfilé är tydligen "oxe".. punkt..

Iallafall för många människor denna vecka, några exempel från kvällarna i delikatessdisken:
 
Vad är ni sugna på ikväll? -antingen oxe eller entrecote
Hej Hej! Vad får det lov attt vara? -har ni nå schysst oxe hemma?
-kund kollar på köttdisken.. -De där var en fin oxe, hur mycket rekommenderar du för 2 pers?
Tom att på sentimmarna ikväll så kom en av våra anställda och refererade oxfilé til Oxe

Kan fortsätta att skriva exempel men ni förstår, numera heter alltså oxfilé: Oxe!
 
Fredagen är äntligen här och det som känns extra bra med denna fredag är ju faktiskt att när jag steg igenom dörren hemma ikväll så var det faktiskt officiellt semster!!!!
 
Ljuvlig känsla att imorgon runt 11 tiden så infinner jag mig på Arlanda och denna gång inte pga av frukt och grönt mässa utan för riktig semester, och inte mindre än i underbara Portugal. ..Och det som också händer klockan 11 är ju såklart den här obligatoriska öl, jäger & räkmacka.. Mumma!!! Sjukt att man pröjsar säkerligen runt 500 spänn för de ovanstående men, på något sjukt sätt så är det ju värt det, just då iallafall!
 
I 7 dagar ska jag fördriva tiden tillsammans med trevliga Ica/Vivo folk, äta gott, dricka gott och spela golf, förhoppningsvis bättre golf på denna tripp än på den för 2 helger sedan. Sett extremt mycket fram emot denna vecka. Min filosofi med sen semester är faktiskt rätt gött just nu :-)
 
När man ska fira semester så kan man väl inte göra det på något annat sätt än med just Oxe.. eller hur?
 
Oxe med palsternackspuré, smörstekta kantareller & rödlöksreduktion
 
För 2 pers
 
Palsternackspuré
 
2 stora palsternackor
1 tsk vit tryffelolja
2 msk grädde
1 krm vitpeppar
salt
smör
 
Rödlöksreduktion
 
1 rödlök
3dl rödvin
1msk oxfond
1msk socker
svartpeppar
 
Gröna bönor
Kantareller
Oxe (oxfile)
 
Koka palsternacka, mixa tillsammans med ovanstående ingredienser till en slät puré
 
Hacka rödlök, stek i smör, fyll på med vin, fond & socker. Reducera till 1/3 och mixa sedan till en slät sås, smaka av med peppar och ev mer salt
 
Stek kantarellerna i mycket smör, när jag skriver mycket smör så menar jag det.. För att skogens guld + smör är ju bara för gott, och är det fredag så får man unna sig lite smör :-) Det samma gäller såklart för de fina ekologiska bönorna!
 
Mitt tips för att lyckas med en schysst köttbit i pannan är att först hetta upp pannan till max, slå i en klick smör, därefter en gnutta olja och sedan steka ca 1 min per sida samtidigt som jag ser till att köttet suger åt sig så mycket av de goda fettet i pannan (dvs jag drar runt köttet över fettet i pannan) efter köttet fått riktigt fin färg så sänker jag tempen och låter det mysa i ca 10 min på nästan lägsta.
 
 
Det som vart lite galet med min fredagslyx idag var nog att rödlöksreduktionen vart svingod och jag öste på en jäkla massa men men what to do.. kanske inte vackraste bilden men f**k vad gott de är med kött och sås!!!

Nu ska jag mysa i soffan, har precis tryckt i mig en 100g kaka eko choklad till efterätt och sitter helt enkelt här och har det gott! Packa inför resan löser jag nog imorgon! Bon Appetit och skål från min soffa får avrunda denna fredagseftermiddag! Ha det bäst!