Dag 14 Minisemester & lax

Det slog mig först när jag gick igenom mailen vid 5 idag på jobbet, shit jag har ju igentligen semester nu, ska inte tillbaka på jobbet förens måndagmorgon,! fan va gött! eller ska ju ha en liten snabb föreläsning imorgonbitti för sandvikens ÅK9 som ska välja UF i skolan men det räknas ju inte till jobbet, är ju bara lite ändå för att träna på att tala inför folk samt förhoppningsvis få någon av 15åringarna inspirerad att köra UF i gymnasiet, men nog om det.. 
 
Så det lär ju firas eller hur?
 
Slog på stort idag och körde lite färsk lax, de som är rätt underbart med den här rätten är att när du gör den då grönsakerna är i säsong så kostar den typ ingening att göra heller.. ja menar ca 40:- per talrik och då är det enbart färska & mestadels ekologiska råvaror! -gott med :-)
 
Laxros på svartkålscrisp med wokad kantarell, karmeliserad scharlottenlök & balsamico
 

För 2 pers behöver du:
 
300g färsk laxfile
1/2 tub pepparrotsvisp
3 stora gula kantareller
2 ekologiska scharlottenlökar
1 msk eko kokossocker
2msk thaisoya
Salt
1/2 msk olivolja
2st alu muffinsformar
 
Rätten ser svår ut men den är oförskämt enkel att laga,
 
Börja med laxen!
 
Skär 2 rimpor & ta bort skinner, därefter så lägger du fileérna på högkant och delar dom nästan rakt över, tanken är att du ska få ut en sån lång laxfilé som du bara kan få.
Därefter så fyller du på med pepparrotsvisp & chili längs hela rimpan & sedan så rullar du den till en ros. Placera den fina laxrosen i en alu muffinsform och släng på några droppar olivolja. Kör in i ugnen på ca 185grader i ca 15 min.
 
Kantarellerna delar du på mittten och steker i mycket smör & salt, precis när de är klara så slår du på thaisoyan och låter dem steka i någon minut till så de drar åt sig smaken av soyan.
 
Kålen "rensar" du eller tar bort mitten delen av kålbladet, stek  i smör, salt & 1/2 nypa kokossocker tills dess att den stelnar (provsmaka, det känns lite som att käka chips när de är klara)
 
Löken finhackar du och steker i smör, tillsätt resterande kokossocker och kör i pannan tills dess att den är gyllenbrun.
 
Sen är det bara att slänga upp på en tallrik och njuta! Ikväll fick det bli ett glas rött till laxen, Ett mustigt Zinfandel som passar riktigt gött ihop med lax! -inte bara vittvin & lax som kompar varandra!
 
 
Nästan för enkelt för att det ska se så gott ut, men kör du schyssta råvaror så blir det oftast så!
 
Näst upp på min agenda är räkningar & skriva talmanus till föreläsningen till imorgon.. Fast det är ju också fotboll på resturang Oden ikväll.. Hmm, undra vad som lockar mest :-)
 
Ha en fin kväll & framför allt, Bon Appetit!