Dag 1.. Asiastyle
Det här receptet får mig att tänka på när jag och 2 vänner backpackade i Kina under 4 veckor, det var där som jag fick prova dumplings för första gången, och det var bland det godaste jag någonsin ätit, just för att det var så enkelt, jag menar degknyten med fyllning kokade i vatten med en het chili/soyasås det är ju inte så komplicerat men dock så gott.
Kvällens meny:
Thaibiffar med dumplings och kålwok
(thaibiffarna är samma smet som till dumplingens bara att jag tillsätter lite chilisås)
Detta behöver du för en rejäl hög dumplings:
Deg:
2 dl vatten
4,5 dl vetemjöl
Fyllning/biffar:
500g fet fläskfärs (säg det ordet för dig själv några gånger..eller bara jag som har sjuk humor kanske.. )
2 röda chilifrukter
1 riven vitlöksklyfta
2 msk soyasås
1 msk sesamolja
handfull finhackad purjo
1/2 näve färsk koriander
sallt & peppar
riven ingefära efter smak
Addes delicious kålwok -nyttig också!
1/3 vitkål
3 msk thaisoya
1 msk sambal oelek
1 tsk ingefära
2 chilifrukter
1 vitlöksklyfta
Soyasås:
3msk kinesisk soya
2msk risvinäger
1 msk seamolja
2msk hackad koriander
1 msk kokossocker
2msk finhackad purjo
Steg 1 i att göra dumplings är att göra själva degen till knytet och det är bara att blanda 4-5 dl mjöl och ca 2 dl vatten, knåda ihop till en fin deg och låt den få vila i kylen.
Sedan fixar du smeten till biffarna och till dumplingen, (mixa det jag skrivit ovanför, dela sedan på 2 och tillsätt lite sweetchili i den ena av batcherna.
Ta fram degen och rulla en liten boll, kavla sedan ut den till en tunn plätt, fyll ena sidan med smeten, vik ihop och pressa kanten med en gaffel. -må inte dåligt för att det ser ut som att en efterbliven schimpans gjort den där dumplingen, fösta ser alltid ut som skit! ta en öl eller ett glas vin och fortsätt tills du kommer in i det, de blir snygga till slut! Tänk på att kavla ut degen så mycket som det bara går för det får inte bli för degigt!
Nu är det dags för den goda kålwoken!
Finhacka vitkålen och släng i en oljad panna (rapsolja funkar kalas) i med chili, vitlök, ingefära, sambal och thaisoya låt steka ett par minuter. Du ser när kålen har minskat till häften då börjar den bli klar
Koka upp saltat vatten och börja koka dumplingen, använd en hålslev och koka ca 4-6 åt gången, de är klara när de flyter upp till ytan.
Medans du kokar dumplingens så blandar du ihop soyasåsen, mixa ovanstående ingredienser i en mixer eller för hand.
Med batch no2 som det är tillsatt sweetchili är det helt enkelt bara att forma till biffar och steka på hög värme i rapsolja medans du kokar dumpllingen.
Det jag älskar i den här rätten är att det är en skön hetta och korianderns härliiga toner som slår igenom på alla 3 komponenter, + att den känns fräsch och att den går utmärkt att servera till ett större sällskap.
Dryckes väg så rekommenderar jag ett lättare lager som typ San miguel eller Efes alt ett franskt rosé.
Bon Appetit!
